Wat zijn de fiscale gevolgen van de echtscheiding met name als u een eigen woning hebt?

U blijft fiscale partners totdat u de echtscheiding hebt aangevraagd bij de rechter én u niet meer samen op hetzelfde woonadres staat ingeschreven. Pas nadat u geen fiscaal partner meer bent, hebt u mogelijk weer recht op bepaalde heffingskortingen waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Daartegenover staat dat u inkomsten en aftrekposten niet meer onderling mag verdelen en mogelijk niet meer volledig gebruik kunt maken van fiscale voordelen. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van de alimentatie althans uw maandelijks te besteden inkomen.


Voorts bestaat de mogelijkheid dat de hypotheekrente voor de voormalige echtelijke woning voor de vertrekkende partner toch nog aftrekbaar is en als eigen woning wordt aangemerkt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de vrouw alleen in de woning achterblijft en de man alle kosten daarvan voor zijn rekening neemt. Hierdoor ontstaat in een situatie met veelal dubbele woonlasten enige financiële ruimte. Na twee jaar ‘verhuist’ de woning voor de vertrokken partner, als deze nog niet is verkocht, naar box 3 en geniet hij/zij geen hypotheekrenteaftrek meer; over de overwaarde dient dan belasting te worden betaald.


Het is onmogelijk om hier een volledig overzicht te geven van de fiscale gevolgen van de echtscheiding in uw geval omdat deze sterk afhankelijk zijn van feiten en omstandigheden. Wilt u meer over fiscale gevolgen van de echtscheiding en in het bijzonder omtrent de regelgeving van de eigen woning weten? Neem vrijblijvend contact op met mr W.J.M. van Ophuizen, advocate bij Aspremont Advocaten.

Betreft rechtsgebied(en):
Advocaat familierecht

Door:
Willeke van Ophuizen

« Terug naar het overzicht